Cultuur rondom Elst

De cultuur in de omgeving heeft veel te bieden. Zoals de prehistorische grafheuvels die her en der in het bos staan.. Op de (gewone) fiets bent u in 12  minuten bij het prachtig gelegen Kasteel Amerongen uit 1680, dat in gebruik is als museum voor de beroemde 17e -eeuwse van Mekeren kabinetten,  de Wijts Collectie en de indrukwekkende, 13 meter hoge Galerij.

Niet ver daar vandaan, tussen Amerongen en Leersum, ligt het 14e -eeuwse  Landgoed Zuylestein met zijn unieke historische park dat nog geheel in de oorspronkelijke renaissance stijl is gebleven.

In Elst en Amerongen staan zo’n 20 originele  tabaksschuren uit de 19w eeuw die zijn overgebleven van 300 jaar tabaksteelt op de Utrechtse. De tabaksschuren in Amerongen kenmerken zich door de gepotdekselde houten wanden, zadeldaken met oud Hollandse pannen en een constructie met ankergebinten op gemetselde poeren.

In 20  minuten op de (gewone)  fietst u door het bos richting Veenendaal, waar u heerlijk kunt wandelen door de prachtige lanen van het unieke Landgoed Prattenburg. Verderop ligt Kasteel Renswoude met zijn doorkijkjes. De vele rijksmonumenten zoals de Kasteelboerderij, het Grand Canal, het oude theehuis en de duiventil zijn het bezichtigen meer dan waard. In het 6 ha grote park is de gemiddelde leeftijd van de loofbomen rond de 150 jaar!

Of bezoekt u het schitterende stadje Rhenen, uniek gelegen tegen de berg en aan het water, met zijn beroemde Cuneratoren en het oude, heuvelachtige stadscentrum. In  Ouwehandsdierenpark Rhenen, kunt u de voor Nederland unieke Panda;s zien met hun jong. Maar ook herinneringen aan het militaire verleden; de Grebbenberg  die door zijn strategische ligging met uitzicht op de Nederrijn en Betuwe van historisch belang is geweest voor ons land. Op dit zuidelijkste deel van de Grebbenlinie sneuvelden in mei 1940 meer dan 850 soldaten. Het militaire ereveld is een stil, indrukwekkend eerbetoon voor de vele slachtoffers.

Ook het dorpje Leersum, op zo'n 6 km afstand, is zeker het bezoeken waard. Hier vindt u Parc Broekhuizen, met een prachtig landgoed met kasteel waar u ook heerlijk kunt lunchen of dineren in het met een Michelinster bekroonde restaurant Voltaire of de zeer goede bistro op het landgoed.

Kasteel Amerongen, schitterend, tuinen, restaurant, wandelen, fietsen, bezoeken
Kasteel, Renswoude
Militaire Ere Begraafplaats, oorlogsbegraafplaats, Tweede Wereldoorlog, Rhenen, Grebbelinie, soldaten, gevallenen indrukwekkend, loopgraven, museum,