Elst

Elst is een dorpje in de provincie Utrecht dat behoort tot de gemeente Rhenen. Het heeft 4650 inwoners en ligt tussen Rhenen, Amerongen en Veenendaal, direct aan de prachtige oude bossen en heuvels van Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug, met onder andere de Elsterberg (62m) en de Amerongense berg (69,2 m). Elst ligt aan de uiterwaarden van de Nederrijn. Wandel over populaire klompenpaden, of breng een bezoek aan één van de vele kastelen en buitenplaatsen. Op een paar kilometer van B & B de Elsterberg vindt u bijvoorbeeld al het schitterende kasteel Amerongen, omringd door grachten en historische tuinen en de rijke, 17e -eeuwse inrichting die u in al haar glorie kunt bezichtigen. Er is zelfs een zeer zeldzame adelsbibliotheek. En wist u dat Keizer Wilhelm 11 hier anderhalf jaar gewoond heeft? Er is een goed restaurant in de oude stallen van het kasteel waar u heerlijk kunt lunchen of dineren. Op wandelafstand kunt u ook Landgoed Prattenburg en Landgoed Zuylestein bezoeken. In Rhenen bevind zich de militaire Ere Begraafplaats waar 850 militaire graven staan uit de 2e Wereld Oorlog. Er is een monument en een museum. Achter de begraafplaats kunt u de restanten van loopgraven en een authentieke Kazemat bezoeken. Aan de overkant is een schitterend uitzichtpunt over de Nederrijn en een verder kunt u naar de Blauwe Kamer, een waar vogelparadijs met  een vogelkijkhut. Er is zoveel te zien en doen in de omgeving  dat u zich  bij een langer verblijf echt niet hoeft te vervelen. Met de (auto)pondjes in Elst, Rhenen en Amerongen bent u binnen 5 minuten aan de overkant van de Nederrijn, in de Betuwe, het Land van Maas en Waal of Rivierenland! En binnen een half uur wandelt u in Park Hoge Veluwe, de Posbank of bezichtigt u  Hanzestad Tiel, Oranjestad Buren, vestingstad Wijk bij Duurstede, Doorn, Zeist, Veenendaal of Ede. Binnen 40 minuten loopt u in hartje Utrecht, Nijmegen of Arnhem.

 

Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug

Hier is het heerlijk wandelen! Je vindt hier veel loof- en dennenbossen, uitgestrekte heidevelden en schitterende zandverstuivingen.

Elster Buitenwaard en Nederrijn

Kenmerkend voor Elst is ook de 32 meter hoge schoorsteen van de voormalige steenfabriek in de Elster Buitenwaard, waar tegenwoordig een uitzichtpunt is over het karakteristieke rivierenlandschap. Er zijn vaak veel vogels, Galloway runderen en Konikpaarden te zien. U kunt prachtig fietsen langs de Nederrijn en hier en daar de rivier oversteken met een pondje naar de Betuwe en Rivierenland. Zeker in het voorjaar, als alle fruitbomen in bloei staan in de Betuwe, is dit een schitterende tocht!

Natuurgebied Plantage Willem 3

De voormalige tabaksplantage Willen 3 is nu een schitterend, bijna buitenaards aandoend, glooiend  natuurgebied. Hier vind je één van de grootste droge schraalgraslanden van Utrecht, die  begraasd worden door Galloway runderen, Konik paarden en wilde damherten. Als je geluk hebt, zie je zelfs een herder die met zijn schaapskudde rond trekt. Vogelliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen. Door de grote faunapassage naar de Elster Buitenwaard,  kun je rond Elst de roodborsttapuit, geelgors, gekraagde roodstaart, patrijs,  porseleinhoen, kwartelkoning,  watersnip en boom- en veldleeuwerik vinden. Maar ook de zandhagedis, vele vlinders, sprinkhanen en kleine zoogdieren voelen zich hier goed thuis.

Tabakschuren

De omgeving staat bekend om zijn karakteristieke, langwerpige oude tabaksschuren met hun oranje daken en zwart geteerde houtwerk. Enkelen daarvan staan op een steenworp van onze B & B. Het tabaksteeltmuseum ligt op 2 km. afstand. U kunt er gemakkelijk door het bos naar toe lopen.