Natuur in de directe omgeving

Het dorpje Elst (Utrecht) is een gemoedelijk, lieflijk dorpje. Het ligt ingeklemd tussen  Rhenen en Amerongen. De omgeving staat bekend om zijn  monumentale oude tabaksschuren. Enkelen daarvan staan op een steenworp  van onze B & B.  Kenmerkend voor Elst is ook de 32 meter hoge schoorsteen van de voormalige steenfabriek in de Elster Buitenwaard, waar tegenwoordig een uitzichtpunt is over het karakteristieke rivierenlandschap. De voormalige tabaksplantage Willem 3 is nu een schitterend, bijna buitenaards aandoend, glooiend  natuurgebied. Hier, in één van de grootste droge schraalgraslanden van Utrecht, grazen grote kuddes Galloway runderen, Konik paarden en damherten. Als u geluk hebt, ziet u  zelfs een herder die met zijn schaapskudde rond trekt. Vogelliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen. Door de grote faunapassage naar de Elster Buitenwaard,  kunt u rond Elst de roodborsttapuit, geelgors, gekraagde roodstaart, patrijs,  porseleinhoen, kwartelkoning,  watersnip en boom- en veldleeuwerik vinden. Maar ook de zandhagedis, vele vlinders, sprinkhanen en kleine zoogdieren voelen zich hier goed thuis.

Op een kilometer of 6 van de B & B is een uniek fenomeen te bezichtigen dat u nergens anders in Nederland zult vinden. Tijdens de valwind van 18 juni 2021 werden in één minuut  duizenden, vaak monumentale bomen over een oppervlakte van 16 hectare omvergeblazen in Leersum. Utrechts Landschap heeft hier een heel bijzonder "stormpad" gecreëerd. Via een houten trap komt u op een vlonderpad van 1,5 meter hoogte terecht, waar u goed uitzicht heeft over het mikado van de bomen die allemaal in dezelfde richting liggen. U kunt ook met eigen ogen het herstellende vermogen van het bos zien, waar inmiddels weer vele reeën, dassen, vossen, vogels en insecten leven. Aan het begin van het pad ligt een grote parkeerplaats waardoor het makkelijk bereikbaar is.

Vergezicht, heuvels, Kwintelooijen, trap, Rhenen, natuurgebied, natuurpark, savanne, bossen, kuddes, Galloway runderen, Konikpaarden, Damherten.
Leersumse Plassen, natuur,
Sneeuw, bos, winter, natuur, sprookjesachtig, besneeuwde bomen,